Claudicatio Intermittens

Wij zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet waardoor wij patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) kunnen behandelen:

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een benaming voor pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader in de benen. Een vaker genoemde benaming is etalagebenen. De aandoening etalagebenen ontleent haar naam aan het feit dat mensen tijdens het lopen steeds even stil blijven staan vanwege pijn in een been. Om te verbloemen dat er iets aan de hand is, stopt men vaak bij een etalage.

Klachten bij claudicatio intermittens

Pijn tijdens het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. Daarnaast voelen veel patiënten met claudicatio intermittens zich minder energiek, zijn vaak emotioneler en slapen slechter. Daardoor voelen zij zich beperkt in hun (dagelijkse) activiteiten, vooral wat betreft werk, vakantie, huishoudelijke en sociale activiteiten. Andere klachten van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen,droge schilferende huid verdikte teennagels, (vaak met schimmel-infectie) en vertraagde nagelgroei.

Looptraining bij claudicatio intermittens

Looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens heeft tot doel de pijnvrije en de maximale loopafstand te verbeteren. De looptraining stimuleert de doorbloeding van de kleinere bloedvaten, waardoor meer zuurstofrijk bloed zich naar de benen verplaatst. Hierdoor treden minder of minder snel klachten op in de benen. Een voorwaarde van de looptraining is dat deze met regelmaat gedaan wordt. Ervaring wijst uit dat alleen het advies aan patiënten meegeven om meer te gaan lopen niet het gewenste resultaat oplevert. Vaak stoppen patiënten te vroeg vanwege de pijnen houden zij de training niet lang genoeg vol.

Door begeleide looptraining te volgen stimuleert de fysiotherapeut u om het programma vol te houden. Het programma wordt afgestemd op uw eigen niveau. De fysiotherapeut heeft direct de mogelijkheid om uw programma aan te passen en te controleren. Daarnaast komen controle van houding en looppatroon, algemene conditietraining en leefstijladviezen aan bod.

Maureen Jansen is bij ons de specialist op het gebied van claudicatio intermittens.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?