Enkel verzwikking

Een enkelverzwikking komt regelmatig voor. Bij een enkelverzwikking gaat het vaak om moment waarbij de voet naar binnen draait. Op deze manier komt er rek op de enkelbanden. Vaak gaat dit gepaard met zwelling en pijn. Het is ook mogelijk dat er een bloeduitstorting ontstaat. Afhankelijk van de ernst van het letsel is belasten in de eerste fase pijnlijk. Het is belangrijk om je enkel zo snel mogelijk weer te bewegen. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen, ga dus niet direct de enkel weer volledig sporten.

Hoe ontstaan enkelklachten?

Deze aandoening is een van de meest voorkomende blessures op het sportveld. Een manier waarop het kan ontstaan is bij het verkeerd neerzetten van de voet. Mensen die een instabiele enkel, waarbij de bewegelijkheid in het gewricht groter is, hebben meer kans om door hun enkel te gaan.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Vaak kan pas na 48 uur de ernst van het letsel worden ingeschat. Er zijn wel een aantal punten waarop de fysiotherapeut kan screenen. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut eventueel doorverwijzing naar de huisarts, welke op zijn beurt een röntgenfoto kan aanvragen. Dit bij verdenking van een breuk. Wanneer het doel is om weer te sporten, zal de fysiotherapeut het herstel bespoedigen. Hierdoor kan de sport zo snel mogelijk worden hervat. Vaak is het van belang om de stabiliteit van de enkel weer optimaal te krijgen. Op deze manier wordt recidief van een enkelverzwikking ook verminderd.

Last van uw enkel? Neem contact op voor een afspraak